fbpx
08-400 25 435 info@friskvardskollen.se

Har du någon gång vaknat och känt att nacken gör ont och inte går att röra? Eller har du gjort någon häftig rörelse med nacken och därefter haft svårt att röra den? Då har du förmodligen drabbats av nackspärr.

Nackspärr kallas även akut torticollis och kan drabba upp till 90% av vuxna befolkningen, där kvinnor drabbas dubbelt så ofta som män. Det är oftast helt ofarligt men kan vara jobbigt att gå med.

Normalt sett går nackspärr över inom 7-10 dagar, men ibland kan du behöva behandling för att skynda på förloppet.

Symtom

Typiska symtom för nackspärr är att du dels har ont i nacken men nacken brukar också vara placerad i en abnormal position där nacken är vriden (roterad) och framåtböjd (flekterad), detta är dock inte alltid fallet utan andra positioner förekommer också.

Orsaker

Det finns en rad orsaker till nackspärr men den allra vanligaste är muskelspasm som gör att musklerna blir spända och gör ont. Detta kan utlösas av emotionell stress, fysisk överansträngning eller plötsliga rörelser. Även stillasittande, ensidig belastning på musklerna eller enformig arbetsposition kan orsaka nackspärr.

Vad kan jag göra själv?

  • Värme kan kännas skönt och avslappnande.
  • Rörelser, försök röra på dig så mycket du kan då det blir värre av att du är stilla.
  • Försök rör nacken så mycket du kan, ibland kan det hjälpa att sitta på en stol som går att snurra. Fokusera sen blicken på en punkt och håll nacken stilla. Snurra sen stolen så att bara underkroppen snurrar men nacken är still. Det är ett sätt att ”lura” hjärnan och nacken till rörelse.

Hur kan jag förebygga nackspärr?

Försök vara så fysiskt aktiv som möjligt, se över din sovställning om du ofta vaknar och har ont i nacken. Variera din arbetsposition så mycket du kan och försök undvika hög stress då det ses som en av de utlösande faktorerna.

När ska jag söka läkare?

Om du har ont i nacken och samtidigt har feber och känner dig allmänpåverkad.

Vad kan en naprapat hjälpa mig med?

Hos oss kan du få hjälp med din nackspärr, dels genom att du får rätt diagnos så att du vet att det faktiskt är nackspärr du har. När rätt diagnos är satt kan du även få rätt form av behandling.

Behandlingen för nackspärr kan innebära allt från massage, mobilisering av leder och justering av leder men även hemövningar för att du ska komma igång med rörelserna av nacken.

Boka en naprapatbehandling

Våra naprapater har en genuin sportbakgrund och ett långsiktigt fokus

Källor:

Cunha B, Tadi P, Bragg BN. Torticollis. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; January 31, 2021.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30969679/

Nackspärr. https://www.1177.se Hämtad 2021-03-08, daterad 2018-06-20.

Nackspärr. https://www.varden.se Hämtad 2021-03-08, daterad 2021-02-23.