fbpx
08-400 25 435 info@friskvardskollen.se

Funktionell hallux limitus

Funktionell hallux limitus (FHL)

Funktionell hallux limitus är ett tillstånd som innebär att stortån har en begränsad rörlighet och därmed inte kommer upp i gångfasen. Om stortån inte har kvar sin naturliga rörlighet, får man heller inte upp fotvalvet i steget och det kollapsar.

Samtidigt förstörs stortåleden av att den komprimeras för varje steg och med tiden bildas artros. Hallux limitus är första steget. Sedan förstörs leden och fastnar, hallux rigidus, i ett orörligt läge. Sista steget är att tån tvingas inåt och ger en hallux valgus.

Andra konsekvenser av funktionell hallux limitus, är att kroppen börjar skapa kompensatoriska rörelsemönster. Rörelsemönster som gör att delar av kroppen, som normalt inte är avsedda för rörelsen, aktiveras och därmed blir överbelastade.

Besvär av funktionell hallux limitus

Mortons Neurom uppstår av trånga skor och att man överbelastar den yttre delen av foten

Plantar fasciit /Hälsporre uppstår av att stortån inte är aktiv i gångrörelsen och därmed inte fotvalvet heller. Det i sin tur gör att plantarfascian överbelastas för varje gång- eller löpsteg man tar.

Hallux Rigidus och med tiden Hallux Valgus börjar alltid med att stortån inte kommer upp gångfasen och p g a sin orörlighet börjar tryckas inåt mot nästa tå.

Peroneus tendinit, tibialis posterior tendinit är inflammationer i senskidorna runt fotknölarna,. De kommer av att vadens muskler blir överbelastade av att man inte kan gå normalt med fötterna.

Nattliga kramper samt svullna vader beror på att muskulaturen inte kan slappna av p g a felbelastningarna och överansträngningen som uppstår.

Knä- och Höftbesvär kommer av att man måste vrida foten i steget och att fotvalvet inte kommer upp. Det ger en utåtrotation av foten och inåtrotation av knäet, höftleden måste rotera i varje steg vilket sliter ut leden i förtid.

Ryggbesvär kommer av att fotvalven kollapsar och ger olika långa ben och vridningar som kompensationer uppåt till bäcken och rygg.

Behandling

Istället för operation, som t ex den här kliniken i Schweiz lyfter fram, visar vår erfarenhet från över 1000 behandlingar att metoden Pronatos är både effektiv och skonsam för patienten. Ingen sjukskrivning och nästan alla märker en uppenbar och mätbar skillnad efter en (1) behandling.