fbpx
08-400 25 435 info@friskvardskollen.se

Får du ont i hälsenan eller hälen efter att du har sprungit? Det är faktiskt inte så konstigt eftersom akillessenan, i många fall, utsätts för mycket stora krafter. Ibland ända upp till 10 gånger din egen kroppsvikt. Bara för att akillessenan är kroppens starkaste sena klarar den inte av hur mycket belastning som helst.

På våra kliniker stöter vi ofta på olika överbelastningsskador och smärta i hälsenan. Smärtor uppstår inte sällan pga för mycket träning och för lite återhämtning.

Andra anledningar till smärta i hälsenan kan vara:

Svaga vadmuskler

Prova att göra excentriska tåhävningar. En excentrisk tåhävning innebär att du gör tåhävningar med båda benen upp, för att sedan sakta sänka dig ner med ett ben. Var noga med att göra övningarna långsamt och strikt med fokus på kvalitet, snarare än kvantitet.

Prova att se hur många du klarar. Vi tycker att man bör åtminstone klara 2 x 30 st på varje ben efter en tids träning. Gör du inte det idag kommer du snart göra det med regelbunden träning.

Felaktiga skor

Allas fötter ser mycket olika ut och fungerar väldigt olika. Därför är det svårt att veta vilka skor som passar just dig. Det som ibland kan skapa irritation på hälsenan är för styva och höga hälkappor bak på löparskorna och skapar ett tryck mot senan.

Degeneration av senan

Av olika anledningar börjar senan att ändras i sin struktur. Från att ha haft fint strukturerade fibrer börjar de att sakta brytas ner och blir mindre starka och hållfasta. Även om det är svårt att erkänna för sig själv, kan det t ex bero på ditt åldrande, då cirkulationen försämras och de reparerande mekanismerna av dina celler i senan försämras. Därav vikten av vila och återhämtning.

Dysfunktionella fötter

I dag går vi en stor del av vår tid i stela och stabila skor, som med tiden gör att många av de naturliga egenskaperna som vi hade från födseln, och i vår ungdom, går förlorade. Har vi en fot som inte har bibehållit sin naturliga, och av evolutionen skapade rörlighet, kommer kroppen att behöva börja kompensera för detta. Andra svagare strukturer i kedjan av fot, häl, vad, knä och höft kommer att få ta större del av belastningen med olika skador och smärtor som följd.

Tips från coachen!

Vad är då lösningen på dessa problem?

Eftersom många problem redan har börjat innan vi själva blir medvetna om dem är det första rådet att ta hand om varningssignalerna direkt när du blir varse om dem. Gå inte omkring med smärtan för länge och tro att den bara går över. – ”Med mer träning så blir jag starkare!”

Prova att vila ett tag och ägna dig istället åt alternativ träning som inte irriterar senan. Prova t ex cykling, simning eller bygg styrka i gymet på andra delar av kroppen som inte involverar foten så mycket. Varför inte lite extra sidoplanka eller höftindrag på en pilatesboll?

Slutligen ta hjälp! Vi naprapater har många olika verktyg, t ex stötvågsbehandling för att hjälpa dig tillbaka i gammal god form. Ju snabbare vi får hjälpa dig, desto snabbare kommer du att bli bra.

Har du ont? Ta hjälp!

En serie stötvågsbehandlingar tillsammans med anpassade övningar är ett effektivt sätt att snabbare komma tillbaka i träning.