fbpx
08-400 25 435 info@friskvardskollen.se

Att behandla benhinneinflammation kan i många fall vara mycket tidskrävande. Vi tycker därför att det är bättre att förebygga en eventuell benhinneinflammation.

Vad är benhinneinflammation?

På framsidan (tibialis anterior) och på baksidan (tibialis posterior) av smalbenet finns bl a två muskler som ofta lite felaktigt kopplas till benhinneinflammation.

Besvären som många har på framsidan eller baksidan av smalbenet är egentligen inte en benhinneinflammation. För de allra flesta handlar det om en överbelastning i ovana muskler.

Problemen känns igen genom att man kan ha en molande värk efter en dag då man gått mycket. Inte sällan gör det ont efter en tids stillasittande och cirkulation i området är mindre.

Hur undviker jag benhinneinflammation?

Det enkla svaret är förstås att inte gå ut för hårt. Så snart du börjar få känningar efter träningspassen rekommenderar vi att du drar ner på löpträningen ett tag och ägnar dig åt alternativ träning.

Exempel på alternativ träning är cykling, simning eller annan aktivitet där benen får vila från stötar.

En tumregel när man börjar sin löpträning, efter en vinter, är att öka mängden eller distansen med 10% per vecka.

En annan rekommendation är att växla underlag. Spring inte bara springa på hårda plana underlag utan variera med lite terränglöpning där benen belastas olika.

Övningar mot benhinneinflammation

Innan den stora säsongen på året är inne för löpning kan det vara en bra idé att börja bygga styrka för löpare för att tidigt undvika möjligheten till benhinneinflammation.

Ett annat sätt  är att stretcha musklerna på framsidan av smalbenet genom att sitta på knäna, med dina fötter under rumpan och sedan luta din överkropp bakåt.

Läs mer i tidigare blogginlägg om benhinneinflammation.

Om du märker att problemen inte går över ta hjälp, desto tidigare desto bättre.

Boka en naprapatbehandling

Våra naprapater har en genuin sportbakgrund och ett långsiktigt fokus!