fbpx
08-400 25 435 info@friskvardskollen.se

Vår behandlingsfilosofi bygger på rörelse, kontroll och funktion, uthållighet, styrka och idrottsspecifik träning. Utgångspunkten är att det måste finnas full rörlighet i alla leder innan vi kan bygga vidare på höjden.

Steg 1 – rörlighet

Tänk er en pyramid, där den breda basen är det stadiga fundamentet som man kan bygga vidare på, nästan hur högt som helst. För oss är att ha så full rörlighet som möjligt över alla leder steg 1.

Finns det till exempel begränsningar i en tå, fot, höft, rygg eller axel kommer dina rörelser inte att kunna utföras korrekt och svagare strukturer kommer att behöva ta en ökad belastning, med ökad skaderisk som följd.

Steg 2 – funktion och kontroll

Nästa steg, efter att rörligheten finns på plats, är att se till så att du kan utföra den korrekta rörelsen på ett funktionellt och kontrollerat sätt. Ibland kan det innebära att du får programmera om huvudet och lära om kroppen på nytt, efter många år av begränsad rörlighet och felaktigt utförda rörelser.

Steg 3 – uthållighet

Efter att rörligheten är på plats, du har kontrollen att utföra en rörelse, då går vi vidare på att se om uthålligheten finns. Bara för att vi fått igång rörligheten i din höft, som ett exempel för en löpare, och du kan göra en korrekt rörelse behöver vi säkerställa att du har uthålligheten också för att inte få tillbaka dina problem.

Klarar du t ex inte sidoplankan med 3 gånger 15 st. repetitioner är chansen stor att du heller inte orkar hålla uppe höften i rätt position under din 10 km löprunda.

Steg 4 – styrka

Nu börjar vi närma oss toppen och vi har kunnat konstatera att de tre tidigare stegen är avklarade. Nu börjar vi fokusera på styrka, alltså först nu, och inte tidigare, med tanke på vad vi just har nämnt ovan.

Steg 5 – idrottsspecifik träning

Nu är vi uppe på den smala toppen och sista steget, där fokus ligger på din idrottsspecifika träning. Om den handlar om löpning, simning, cykel, kampsport, fotboll eller annat spelar inte så stor roll för oss. Vi vill se till att förutsättningarna finns för dig att träna och tävla på just din nivå med siktet på dina mål.

Den omvända pyramiden

Det som vi förklarat är ju självklart ett drömscenario för oss. Att tid och motivation finns hos dig som utövare. Pyramiden har också sin plats i olika faser under en säsong och bör finnas med som ett komplement till alla annan träning.

Tyvärr är vår erfarenhet att väldigt många som kommer till oss med problem och skador lägger mest tid på de två sista stegen, dvs styrka och idrottsspecifik träning.

Vi möter t ex de mest fantastiska löpare, fotbollsspelare eller andra idrottare som tränar många, många timmar i veckan, men som när de kommer till oss inte klarar av de mest basala övningarna i stegen 1-3.

Slutsats och vår rekommendation

Vi tror att alla vill kunna prestera på toppen av sin förmåga oavsett målsättning, aktivitet- eller ambitionsnivå. Men ibland finns det begränsningar i din kropp som hindrar dig i ditt utövande och som behöver behandlas.

Vår rekommendation till dig är att komma in till oss med jämna mellanrum för en kontroll av din rörlighet med fokus på din sport. Precis på samma sätt som när det gäller din bil och den årliga besiktningen. Köpa en ny bil är i regel inga problem, men att ersätta din enda kropp är inte lätt.

Genom att göra dessa regelbundna kontroller är vi övertygade om att tråkiga skadeuppehåll kommer att minimeras samt du kommer kunna träna tuffare över tid och nå bättre resultat.

Effektivitets pyramid

Boka en naprapatbehandling

Våra naprapater har en genuin sportbakgrund och ett långsiktigt fokus!