fbpx
08-400 25 435 info@friskvardskollen.se

Windlass mekanismen är en funktion i foten som, dels låter den vara rörlig och adaptiv, t ex vid fotisättningen i ett gång- och löpsteg. Men den låter även din fot bli styv och stel för bästa kraftöverföring vid ifrånskjutet i ditt steg.

Det problem som kan uppstå när Windlass mekanismen inte fungerar är att andra delar av kroppen måste börja kompensera för den uteblivna funktionen i foten och överbelastningar uppstår i kedjan av fot, ben, knä, höft och rygg.

Låt oss enkelt beskriva hur allt hänger ihop.

FOTENS ANATOMI

Foten är en mycket avancerad konstruktion med 26 ben, 33 leder och över 100 ligament.

Stortån kan tyckas obetydlig, men har en mycket viktig funktion och fungerar lite som ett ankare för att upprätthålla balansen när vi står, går och springer. 

Stortåleden, även kallad 1-MTP, är den första delen som böjs uppåt när vi trycker stortån uppåt. När tån böjs upp (dorsalflexar) skapas en spänning under foten i plantar fascian som löper under foten och fäster i hälbenet. Det är ganska enkelt att testa detta på sig själv och se vad som händer.

När stortåleden böjs sträcks plantar fascian samtidigt som hälbenet dras in mot hålfoten. Foten får ett lite högre och mer framträdande fotvalv samtidigt som foten blir något kortare, dvs om allt fungerar som det skall.

Det viktiga här är att vi har en tå som har behållt sin rörlighet för att detta samspel skall fungera. För har tån det, skapas Windlass mekanismen, som vi behöver för att kunna få ut maximalt med kraft i ett effektivt gång- och löpsteg.

Har vi en begränsad rörlighet i tån, t ex så kallad funktionell hallux limitus, kommer vi inte att ”avsluta steget över tån”, utan istället vrida foten utåt, lite som Charlie Chaplin, eller gå på utsidan av foten och vrida hälen utåt med en ökad belastning på de mindre tårna.

Om detta verkade komplicerat, vänd dig då till en duktig naprapat som vet hur viktigt samtalet är med de olika delarna i foten. Allt för att du skall kunna prestera på topp av din förmåga.

Vii du grotta ner dig lite extra i fotens anatomi, rekommenderar vi denna 8 minuters video.

Boka en naprapatbehandling

Våra naprapater har en genuin sportbakgrund och ett långsiktigt fokus!