fbpx
08-400 25 435 info@friskvardskollen.se

En väldigt vanligt fotproblem idag är förekomsten av hallux valgus, som drabbar ungefär var tredje person i väst. Hallux valgus är till stor del ärftligt, samt vanligare bland kvinnor är män.

De bakomliggande orsakerna till hallux valgus är flera och bara delvis kända. Ett par faktorer så som genetiska orsaker, skoanvändning och rena funktionella fel i foten kan leda till uppkomsten av hallux valgus.

Något som har blivit mycket vanligare idag är att man opererar fötterna för att komma till bukt med fotproblemen. Även om operationerna har blivit säkrare och vanligare kan de ibland leda till överkorrigeringar som skapar förnyade problem som till exempel hallux rigidus.

Uppkomst

De första symptomen på hallux valgus är smärta vid belastning i det man kallar metatarsalleden, det ben som sitter mellan vristbenen och stortåbenet. Smärtan brukar dock upphöra när man vilar och slutar använda skor med höga klackar och/eller en smal tå-box. Då återgår även tån till sin naturligt raka position.

I en fot som fungerar normalt, styrs stortåns muskler i en rak position. Men när hallux valgus förvärras, och tån blir mer och mer snedvriden, kommer så småningom stortåns muskler under foten att bidra till en ökad snedställning och förvärra tillståndet.

Användning av skor

Enligt vad vi vet, (Bojsen-Möller 2000:302), förekommer hallux valgus endast i kulturer där man använder skor. Redan på 1700-talet såg man att skor med hög klack klämde på fötterna och orsakade förhårdnader på fotsulorna och tårna. (Läs mer om tecken på FHL).

En klack på mer än 4 cm leder till att tyngden förskjuts längre fram på foten och kan då leda till smärta och felställningar av tårna samt hudförändringar. Skor med hög klack och avsmalnande tå-box skall därför endast användas under kort perioder.

Behandling av hallux valgus

Det första man brukar tala om är att använda skor i rätt storlek. Så mycket som varannan människa i västvärlden använder sig av för små skor. Genom att bara byta till skor i rätt storlek kan man bli av med stor del av smärtorna och problemen.

Att operera hallux valgus har blivit allt vanligare och idag finns det ca 100 olika tekniker för att räta ut tån. Men eftersom hallux valgus ofta förekommer med andra felställningar och muskelobalanser, kan ett uträtande av stortån genom operation, inte rätta till de andra problemen i foten. Problem som egentligen är själva orsaken till hallux valgus.

Ett vanligt problem efter operation är hallux rigidus eller hallux limitus. Läs ett tidigare blogginlägg om hallux limitus.

Iläggssulor

Iläggssulor finns i många utföranden, men deras effekt är ofta ifrågasatt. Sulorna gör att tyngdfördelningen förändras och kan förvärra problematiken i foten.

Spiraldynamisk träning

Fotgymnastik är en effektiv, men tidskrävande konservativ vårdmetod. Eftersom fotens muskler är i obalans fungerar inte musklernas och benens samarbete optimalt. 

PRONATOS ® 

Pronatos är en behandlingsmetod som, på ett effektivt samt mätbart sätt, korrigerar fötter och återskapar dess naturliga rörlighet. Friskvårdskollen utför, som andra klinik i Sverige, behandlingar enligt denna metod.

Källa: Etiologi och konservativ behandling av hallux valgus – En litteraturstudie 2011

Bli av med dina fotrelaterade problem!

Vi kan hjälpa dig att återskapa fotens naturliga rörlighet och därmed bli smärtfri!