fbpx
08-400 25 435 info@friskvardskollen.se

Med tanke på hur många timmar du tillbringar på cykeln kan inte nyttan av en bikefit överskattas.

Vår bikefit tar cirka två timmar och under den tiden tar leg. naprapat Marcus Lofjord reda på din eventuella skadehistorik, hur träningen passar in i din vardag, din kropps eventuella begränsningar och din sittställning på cykeln.

I tidningen Bicycling, nummer 4 2019, kan du läsa om när vår kollega Marcus Lofjord hjälper triathleten Joanna Swica med en bikefit.

Marcus som har sin klinik i Kista ger här ett par korta tips, som du kan göra hemma i garaget.

Sadelhöjden

När foten är i bottenpositionen skall knät ha ca 30 graders vinkel, med lätt utsträckt fot. 

En för låg sadel kan upplevas som att du inte får ut rätt kraft. Det känns segt och trögt samt att man ibland kan få ont i främre delen av knät.

En för hög sadel kan ge en snärtande känsla då knät sträcks ut för mycket, dessutom ökar risken för löparknä.

Sadelposition

Har du sadeln för långt bak kommer du att aktivera baksida lår mer, vilket inte är lika effektivt. Det kan också vara svårt att få upp rätt kadens vid fel sadelposition. De starkaste musklerna är framsida lår och sätesmuskeln, det är de som skall användas.

Genom att hänga ett lod från knäskålen, när vevarmarna är parallella med marken, får du reda på om du har rätt sadelposition. Lodet, enligt Marcus erfarenhet, skall hamna lite framför pedalaxeln.

Klossarna

För de allra flesta är en bra inställning av klossarna så att fötterna är relativt raka, men inte för alla. Där får man prova och åter prova sig fram till det som känns bäst.

Om klossarna flyttas bak lite avlastas vaderna, men studier visar inte att det är så mycket kraftfullare.

Styret

När Marcus ställer in styret tittar han efter var din tyngdpunkt ligger. För mycket framvikt gör att du kommer börja spänna dig för att inte falla framåt och är positionen för komfortabel kommer du få svårt att generera full kraft.

Armbågarna skall vara lätt böjda och coremuskulaturen aktiverad. Då kommer du att avlasta din rygg och överkropp, skapa en bättre stabilitet samt göra att dina knän går rakare eftersom magen tar mindre plats i höften.

Den fulla artikeln finns att läsa i Bicycling 4/2019.

Vill du ha hjälp med att boka en bikefit gör du det här.

Passar din cykel dig?

Vi hjälper dig till att bli en snabbare, snyggare och skadefri.