fbpx
08-400 25 435 info@friskvardskollen.se

Huvudvärk har de flesta upplevt och är väldigt vanligt. Ungefär 70% av befolkningen har upplevt huvudvärk periodvis under livet. Ofta drabbas yngre oftare än äldre och kvinnor i högre utsträckning än män.

Det som vi i vardagligt tal kallar för huvudvärk är i regel oftast spänningshuvudvärk, vilket är den absolut vanligaste formen av huvudvärk.

Vid beskrivningen av spänningshuvudvärk brukar den karaktäriseras som molande, låg till medelhårt tryck över hjässan, runt huvudet eller omkring pannan. Ofta förekommer den på bägge sidorna av huvudet.

Vanligtvis förekommer den under längre perioder, över 30 minuter åt gången och ibland upp till en veckas tid.

Eftersom spänningshuvudvärk till stor del är orsakat av muskelspänningar eller ledrelaterade besvär finns det flera sätt att angripa orsaken till besvären. 

Behandling för huvudvärk

Inledningsvis brukar det vara bra att behandla kraftigt spänd muskulatur samtidigt som det är bra att identifiera vilka utlösande faktorer det finns till muskelspänningarna. Dessa kan vara exempelvis; stressrelaterade, sömnsvårigheter, tandgnissling, ergonomirelaterade, träningsrelaterade med mera. 

Förutom manuell behandling krävs ofta någon form av träningsprogram riktat mot muskulaturen samt råd för att lindra besvären och förhindra återfall.

Var beredd på att få svara på frågor kring din vardag vid ett ev besök hos naprapat för att hen ska kunna hjälpa dig på bästa möjliga sätt.

Läkemedelsinducerad huvudvärk

Ofta kan olika smärtstillande läkemedel som Alvedon och Ipren hjälpa för stunden mot värk eller smärta. Vid långvarigt intag av smärtstillande medicin kan dock preparaten bidra till att en huvudvärk tillkommer eller förvärras. Därför är det bra att inte i alla lägen äta värktabletter som rutin vid långvariga besvär med huvudvärk.

Inför ett besök hos naprapat kan det vara bra att reflektera kring följande saker kring huvudvärken 

  • Lokalisation på huvudvärken ex: är det alltid samma plats vid tinningen eller flyttar värken runt?
  • Utlösande faktorer, ex; kommer den i samband med stress eller efter en period av mycket stress?
  • Associerade symptom, ex: med huvudvärken tillkommer illamående, kräkning, synförändringar eller annat.
  • Tidsprofil, ex: den börjar på morgonen och fortsätter på samma sätt fram till efter lunch.

På Friskvårdskollen kan t ex naprapat John Humble hjälpa dig att bli av med din huvudvärk!

Boka en tid hos John Humble

Han har extra kompetens kring huvudvärksproblematik.