fbpx
08-400 25 435 info@friskvardskollen.se
Det finns kilometervis med böcker och artiklar om hur du skall göra för att börja springa. Allt ifrån bästa löptekniken, effektivaste pulszonerna, nyttigaste maten, till de bästa träningsuppläggen och senaste skorna, med eller utan drop. 
Men det är inte alltid lätt att komma igång, även om vi rent instinktivt förstår att det är nyttigt för oss.
 
Hur gör man då enklast för att börja springa? Är det bara att snöra på sig skorna och ge sig ut? 
Det kanske känns svårt att ta steget, men det behöver det inte vara, allt som egentligen krävs är ett bekväma par skor och en vilja att röra sig lite, eller mycket, allt i din egen takt.
Här kommer ytterligare ett par tips/råd hur du kan komma igång!
En studie från Iowa State University, som publicerades i New York Times 2016, visade att löpare tenderar att leva i ytterligare tre år jämfört med icke-löpande, även om de sprang långsamt, sporadiskt samt rökte, drack eller var överviktiga. Ingen annan form av träning, som forskarna tittade på, visade jämförbara effekter på livslängden.

BOKA EN STARTPLATS I ETT LOPP

Varför inte ta tjuren vid hornen och boka en plats i ett av alla de sociala och trevliga motionslopp som finns? Anmäl dig, betala och lägg in det på din kalender, gärna tillsammans med någon kamrat. 
Ett fast loppdatum hjälper dig att hålla fokus och hålla igång dig med regelbunden löpning på schemat. En nybörjare kan faktiskt delta i de allra flesta tävlingarna – du behöver bara ta tillräckligt med tid för att träna inför loppet. 
Välj längd på loppet och gå sedan in på https://svenskalopare.se för att hitta ett lopp som passar dig.

GÅNG OCH LÖPMETODEN

Gång- och löpmetoden är ett bra sätt för nya löpare att komma igång och för erfarna löpare att köra intervallpass. 
En nybörjare kan t ex börja med att springa i 60 sekunder för att sedan promenera i 120 sekunder. Fokuset bör inte vara på sträckan som du tillryggalägger på passet, utan hur länge du har varit ute. Första tiden kanske 15-30 minuter är ett mål.
Mera vana löpare kanske sätter upp löptider på 5 minuter med 2 minuters promenad medan avancerade löpare springer 8-10 minuter med 1 minuts promenad.
Var dock uppmärksam i början på eventuella smärtor, det kan vara signaler på att du inte är riktigt förberedd och har gått ut för hårt.

VÄLJ ETT TRÄNINGSPROGRAM

Det finns många sätt att träna, vilket kan vara lite förvillande. Men inför många motionslopp finns det färdiga träningsprogram, där du bara anger hur långt loppet är och vilken sluttid du vill ha. Sedan är alla träningspass anpassade för just dina önskemål. Det är ju dumt att uppfinna hjulet igen. Du kan få fler tips på Midnattsloppets hemsida.

MED ELLER UTAN MUSIK

Du kanske är en löpare som gillar avkopplingen och ensamheten, som det kan innebära att springa utan en massa tekniska tillbehör.
Medan många andra gillar en kombination av peppande musik eller korta podsändningar som sällskap på träningsrundan. Ett tips kan vara att lyssna på en komiker, som kanske kan få dig att skratta så mycket att du glömmer smärtan i benen.

OM DU FÅR ONT

I början kommer du säkert att få lite ont här och där, dina muskler är helt enkelt ovana med den nya aktiviteten och/eller intensiteten. Detta är självklart bara en del av processen och försvinner med tiden. 
De vanligaste löparskadorna, som vi stöter på, har ofta sitt ursprung i fötterna. Den repetitiva fotisättningen mot hårda underlag, med en fot som kanske har förlorat lite av sin naturliga rörlighet, kan ge problem i foten, men också längre upp i rörelsekedjan. 
Många löpare är stolta över sina blåsor och blåmärken – för att inte tala om förlusten av en tånagel eller två. Något som oundvikligen kommer efter att du har loggat mil efter mil av löpning. Tyvärr, förutom att ha bekväma skor och snygga strumpor, finns det inte mycket man kan göra för att undvika sådana skador.
Skulle du dock få allvarligare problem som t ex löparknä, hälsporre, gubbvad eller andra problem i höft och rygg, gå då inte omkring med dina problem för länge utan ta tidigt kontakt med t ex en naprapat, som kan hjälpa dig att snabbare komma tillbaka i träning.
Lycka till!

Nå din nästa nivå och nya mål!

Vi erbjuder 1080MAP, löparscreening, screen2perform, träning med terapeut och klar för race för att hjälpa dig att nå dina mål