fbpx
08-400 25 435 info@friskvardskollen.se

Märker du att du får återkommande förhårdnader på utsidan av din stortå och på främre trampdynan? Det kan vara tecken på Functional Hallux Limitus (FHL). FHL kan i sin tur leda till andra problem i fot, knä, höft och rygg.

Functional Hallux Limitus (FHL) beror på att stortån inte har kvar sin naturliga rörlighet och därmed inte kommer upp i sk. dorsalflexion när den belastas. Se filmklipp.

I och med att du inte får tån att flexa som den skall vid belastning, påvekar det fotens funktion, som i sin tur resulterar i en förändrad och felaktig gång- och/eller löpstil. Kroppen måste helt enkelt börja kompensera på ett felaktigt sätt för den uteblivna rörligheten. Det vi vanligen ser är att patienter kommer till oss med smärta på ovansidan av foten, i vristen eller högre upp i kedjan av knä, höft och rygg.

Generellt sett tolkar gemene man inte förhårdnader på utsidan av tån eller främre trampdynan som tecken på Functional Hallux Limitus, men genom att titta mer på våra fötter och tolka eventuella förhårdnader, kan vi få en större förståelse för eventuell smärta i andra delar av kroppen.

Vanliga besvär som FHL kan ge upphov till är bland annat Hallux Valgus, Hallux Rigidus, Plantar Fascit, Hälsporre, Mortons Neurom samt besvär med hälsenan.

Friskvårdskollen erbjuder, som andra klinik i Sverige, behandlingsmetoden PRONATOS ®  för att behandla FHL. Metoden är framtagen av OS-boxaren och leg. naprapaten Vesa Koskela.

Hos Friskvårdskollen är det leg. naprapat Johan Lind som är certifierad på behandlingsmetoden PRONATOS ®.

Bli av med dina fotrelaterade problem!

Vi kan hjälpa dig att återskapa fotens naturliga rörlighet och därmed bli smärtfri!