fbpx
08-400 25 435 info@friskvardskollen.se

Onsdagen den 3:e april 2019 gick Varvetmilen i Danderyd som är ett seedningslopp inför Göteborsgvarvet. Nu med bara några veckor kvar kommer här några samlade tips inför tävlingsdagen den 18:e maj 2019.

1. Kroppen

Förhoppningsvis har du varit skadefri samt tränat och ätit bra hela vintern och våren. Så här, ett par veckor inför loppet, borde egentligen allt vara under kontroll. För att få lite extra lugn och självförtroende kan det vara en god idé att göra en sista kontroll så att kroppen fungerar som den skall. Få bort den där oroande känslan av att något kanske inte stämmer. Ett kort depåbesök hos en naprapat, likt ett racingteam går igenom bilen innan de ställer den på startlinjen, kan vara bra investerade pengar.

2. Kosten 

Ingen racerbil fungerar heller bra utan bränsle! Självklart gäller detta även dig. Vi förmodar att du har ganska bra koll på din kost till vardags. Men ju närmare du kommer startdagen, kan det vara bra att ändra lite och se till att du fyller kroppen med lite extra kolhydrater. Exempel är extra potatis, ris eller pasta. Ett annat råd kan vara att komplettera med extra mellanmål för att hålla blodsockret på en jämnare nivå än att bara äta större portioner ett fåtal gånger.

3. Klädsel

Börja inte experimentera med din klädsel eller tillbehör för nära inpå loppet. Se alltid till att ha provsprungit med dina kläder, gärna flera gånger i olika väder, för att hitta den optimala komforten och slippa sömmar som skaver eller skor som klämmer.

Dagen före tävling kan det vara bra att lägga fram allt, så du verkligen har koll på att du inte missar något. Energitjuvar under tävlingsdagen, pga stress för att du inte har full koll, tar mycket energi och kraft. Håll även koll på väderleksrapporten ifall det finns risk för snabba väderomslag, ta gärna med extra kläder.

4. Vätska före start

Att förse kroppen med lite extra salt, ett par timmar före start, är inte en dum idé, speciellt om det är varmt ute. Se till att fylla på med vätska innan start så att kroppens depåer är fyllda. Dina muskler kommer att fungera sämre om du drabbas av vätskeförlust och har du väl börjat bli törstig, kan det vara för sent att hinna fylla på igen.

5. Uppvärmning eller ej?

Beroende på dina ambitioner med loppet bör man också ha olika uppvärmningsrutiner. Är du glad att bara komma i mål kan enklare dynamiska stretchövningar vara tillräckligt eftersom tempot förmodligen kommer vara lågt och din kropp kommer hinna bli varm under loppet.

Satsar du på en lite mer framskjuten placering eller speciella måltider är ett råd att börja värma kroppen ca 60-45 min. innan start. Ta några lätta joggningar med ett par avslutande stregringsintervaller, dvs att du ökar farten successivt, samt dynamisk stretching. Detta är bra för att förebygga mjölksyra i början av loppet, något som är svårt att bli av med senare.

Viktiga delar att gå igenom är vader, bak- och framsida av lår, rumpa och höfter. När du känner dig uppvärmd och redo klär du dig varmt fram till start.

6. Glöm inte att gå på toa

Ett sätt för kroppen att förbereda sig för start är att göra sig av med onödig barlast. Adrenalinet och nervositeten gör att du säkert kommer behöva uppsöka toaletten flera gånger innan start. Se det bara som något positivt, kroppen är redo att kämpa! Var samtidigt uppmärksam på färgen på din urin så att den är ljus, annars kan du behöva fylla på med lite mer vätska.

7. Vätska under loppet

Börja drick direkt, även om det bara blir lite i början. Rådet är att drick lite och ofta. På varje vätskestation finns det både vatten och sportdryck. Enligt Göteborgsvarvets hemsida erbjuder de Enervits sportdryck. Se till att ha provat den innan loppet så att din mage har vant sig. Längs banan finns det 10 stycken stationer väl utplacerade med jämna mellanrum.

8. Efter målgång

Grattis du är i mål! Efter målgången kanske det mest naturliga är att bara sätta sig ner och ta igen sig. Vårt råd är dock att försöka promenera eller småjogga för att varva ner. Din kropp kommer tacka dig dagarna efteråt. Se också till att snabbt fylla på med ny energi, din kropp kommer att vara ganska så tömd efter målgång.

Lycka till på Göteborgsvarvet!

Behöver du förbereda dig för ett race?

Förbered dig på bästa sätt inför nästa tävling genom att boka vår tjänst Klar för Race