fbpx
08-400 25 435 info@friskvardskollen.se

Enligt svenska akademins ordlista betyder ordet prehab – träning i syfte att före­bygga skador.

Nyttan med prehab, och syftet ur vårt perspektiv, är att kunna bygga rörlighet, funktion och kontroll samt styrka över tid. Dessa moment utgör fundamenten i vår filosofi kring träning. Enkelt sagt, träning för att kunna träna.

Prehab är också ett ypperligt komplement till annan grenspecifik träning, som under stundom kan bli ganska monoton. Tänk själv på alla kilometer du lägger ner med löparskorna på fötterna. Eller timmar sittandes i cykelsadeln, antingen på trainern under vintern eller på vägarna i vår/sommar. För att inte tala om alla räknade kakelplattor i bassängen.

För eller senare kommer olika skador att uppstå, något som nästan är oundvikligt oavsett vilken nivå du tränar på. Alla som har någon form av mål med sin träning vet hur frustrerande skadeuppehåll är.

En av våra främsta inspiratörer triathleten Magnus Jonsson, som bl a skriver i Runner’s world (senaste inlägget) och på sin egna sida, är ett ypperligt föredöme för vad prehabträning gör för resultaten. Att i princip kunna vara ”Faster at 50 than 30”, är inte bara en mycket inspirerande bedrift, det beror till stor del på hans minutiösa prehabträning.

Vi anser att rehabträningen inte skall vara något extra tidskrävande, utan den bör kunna vara en naturlig del av annan träning. Eller varför inte som en daglig rutin, någon minut på jobbet, med fokus på en enkel övning som högst tar någon minut.

Tips på en (1) övning – höftlyft

Höftlyft aktiverar baksida lår och rumpa, något alla är beroende av, oavsett. Dessa lyft kan göra på plant golv, med en foten på en stol eller pilatesboll. Behöver du mer specifik hjälp med din prehab är du välkommen in på ett besök.

För den som inser nyttan, och inte minst utför sin prehab, kommer det innebära att mängden reaktiva besök hos oss naprapater kommer minsta betydligt.

Visst, vi lever på att ta hand olika funktionsnedsättningar i rörelseapparaten, men vi är också övertygade om att vi trots denna uppmaning till prehab, kommer att ha jobb framöver.

Välkommen in!

Boka en naprapatbehandling

Våra naprapater har en genuin sportbakgrund och ett långsiktigt fokus