fbpx
08-400 25 435 info@friskvardskollen.se

Sitter du hukad vid köksbordet eller kanske rent av i soffan? Börjar det kännas i nacke och axlar efter ett par veckor med jobb hemifrån?

Här kommer ett par ergonomitips som förhoppningsvis kan underlätta din arbetsvardag i dessa coronatider.

Egentligen är det inte så farligt att ha en annorlunda arbetsställning än normalt, bara den inte blir statisk allt för länge. Variation och rörelse är nyckeln enligt oss.

För att skapa en bra ergonomisk arbetsmiljö är det viktigt att ha en bra kontorsstol, gärna ett höj- och sänkbart bord och mappar och pärmar som finns nära till hands. Nu är det dock inte så som det ser ut hos många som behöver jobba hemifrån.

RÖRELSE

Vi naprapater vill ju alltid uppmuntra till rörelse. Speciellt nu när vi förlorar mycket av den naturliga rörelsen i vardagen pga att många måste stanna hemma.

Se till att du byter arbetsställning med jämna mellanrum. Att börja dagen med att arbeta stående kan vara bra. Ta till exempel hjälp av en strykbräda med ett par böcker under för att få upp datorn.

Sedan vet vi att en del har en pilatesboll hemma som kan vara ett bra alternativ till stol vid köks- eller skrivbordet. Då ökar också möjligheten till naturlig rörelse och du får möjligheten att aktivera din coremuskulatur.

STÄLLNING

Genom en korrekt arbetsställning minskar risken för att du ska skapa spänningar i nacke, axlar och rygg. Det är lätt att axlarna åker upp och du blir stel. Enligt Arbetsmiljöverket bör arbetsytan hamna ungefär i höjd med naveln.

TA PAUSER

Ett sätt att inte hamna i en för statisk position allt för länge kan vara att jobba enligt Pomodoro metoden. Den går ut på att jobba i 25 minuter för att sedan pausa i 5 minuter. Denna rutin upprepas sedan 4 gånger innan du tar en längre paus. Använd t ex timern på din telefon.

FRISKVÅRDSBIDRAGET

En friskvårdande massage kan också vara en hjälp att lätta på spänningar i kroppen. Många har ett friskvårdsbidrag via sin arbetsgivare. Att använda det nu kan vara till stor hjälp för att inte få problem på sikt. Vi på Friskvårdskollen har stärkt upp våra rutiner för att undvika smittspridning enligt Folkhälsomyndighetens råd. 

 

Vi kan få dig att slappna av!

Genom att boka en avkopplande och skön massage kommer du att må bättre!