fbpx
08-400 25 435 info@friskvardskollen.se

Tillståndet kallas gubbvad för att det oftast är medelålders män som drabbas och är i sig inte en klinisk diagnos utan ett samlingsnamn för ett antal symtom. Här får du hjälp.

Har du varit ute och sprungit och känt hur det smällt till i vaden? Då kan du ha drabbats av något som kallas gubbvad.

Symtomen på gubbvad kan vara smärta i vaden, krampkänsla, stelhet, ömhet, domningskänsla i vaden och uppkommer ofta i samband med sporter som involverar löpning, cykling eller snabba vändningar som ex tennis eller paddel. Symtomen går oftast över på 24 till 48 h.

Vad är den vanligaste orsaken till symtomen?

Den vanligaste orsaken till symtomen är muskelbristning, att en del av muskelfibrerna har separerats från varandra. Muskeln kan vara delvis av (partiell bristning) eller totalt (total ruptur). Det senare orsakar större funktionsbesvär än partiell där du oftast kan fortsätta delvis med aktivitet.

Hur uppkommer gubbvad?

Oftast handlar det om att du har tränat på en för hög nivå mot vad din kropp klarar av. Kanske har du gått all in på tennissäsongen efter en längre tids vila? Eller har du bestämt dig för att springa det där maratonet men inte trappat upp träningen ordentligt? Orsakerna kan även vara att du har sämre muskulär funktion än tidigare, svaghet eller minskad funktion i fot, knä, höft som förlägger mer belastning på vaden.

Hur kan jag förebygga gubbvad?

  • Lägg din belastning på en lagom nivå och gå inte ut för hårt i början.
  • Se till att träna styrka i hela benen.
  • Glöm inte bort rörligheten! Rörlighet är A och O för att du ska kunna utföra din idrott, oavsett vilken sport det rör sig om.
  • Se till att din kropp får tid för återhämtning mellan träningspassen.

Misstänker du att du drabbats av gubbvad eller vill du ha hjälp med hur du ska lägga upp din träning och även få ett skräddarsytt rehabprogram?

Kontakta oss på Friskvårdskollen så hjälper vi dig att nå toppen inom din idrott!

Nå din nästa nivå och nya mål!

Vi erbjuder, löparscreening, screen2perform, träning med terapeut och Klar för race för att hjälpa dig att nå dina mål