fbpx
08-400 25 435 info@friskvardskollen.se

Du kanske har sett att en del springa med kompressionsstrumpor eller att äldre och gravida använder kompressionsstrumpor? Men vad är egentligen skillnaden mellan en stödstrumpa och kompressionstrumpa? Har de någon funktion alls? Vi reder ut begreppen!

Vad har de för funktion?

I benen finns vener som har till uppgift att transportera tillbaka blod till hjärtat. I venerna finns klaffar som hjälper till att pressa blodet uppåt mot hjätat.

Men i benen förlitar sig blodtransporten mestadels på muskelkontraktioner för att pressa blodet upp mot hjärtat igen.

Om du exempelvis har problem med aktivering av dina vadmuskler kan du ta hjälp av stödstrumpor/kompressionsstrumpor för att hjälpa muskelaktiveringen att trycka vätskan uppåt.

Är stödstrumpor och kompressionsstrumpor samma sak?

Nej. Skillnaden ligger i trycket som de genererar. Stödstrumpor har ett lägre tryck medans kompressionsstrumpor är ett medicinskt hjälpmedel som en läkare skriver ut och de genererar ett högre tryck.

Däremot används uttrycket kompressionsstrumpor oftast för alla typer av strumpor som ger någon form av kompression på vaderna.

Varför används kompressionsstrumpor vid löpning?

En del tycker att det känns bra för att det förbättrar blodcirkulationen samtidigt som strumpan ger ett muskulärt stöd.

Det finns studier som visar att kompressionsstrumpor kan öka prestationen men även gynna muskeltrötthet och träningsvärk direkt efter samt några timmar efter träning.

Bör jag springa med kompressionsstrumpor?

Det finns inget enkelt ja eller nej svar på denna fråga. Om du tycker att det känns skönt med stödet och trycket kan du absolut springa med kompressionsstrumpor.

Dock är det viktigt att du inte gör det till en vana att alltid ha sådana strumpor utan att du samtidigt jobbar med aktiveringen av dina vader och uthålligheten i dem.

Kom ihåg att hjälpmedel inte är en permanent lösning som ska ersätta eget arbete med kroppen utan kan fungera just som ett hjälpmedel.

Nå din nästa nivå och nya mål!

Vi erbjuder tjänster som löparscreening, Screen2perform, träning med terapeut samt Klar för race. Allt för att hjälpa dig nå dina mål!

Källor:

Mota GR, Simim MAM, Dos Santos IA, Sasaki JE, Marocolo M. Effects of Wearing Compression Stockings on Exercise Performance and Associated Indicators: A Systematic Review. Open Access J Sports Med. 2020;11:29-42. Published 2020 Jan 22. doi:10.2147/OAJSM.S198809

Engel FA, Holmberg HC, Sperlich B. Is There Evidence that Runners can Benefit from Wearing Compression Clothing?. Sports Med. 2016;46(12):1939-1952. doi:10.1007/s40279-016-0546-5

https://www.podiatrytoday.com/blogged/do-compression-socks-runners-really-provide-benefits