fbpx
08-400 25 435 info@friskvardskollen.se

Alla har nog någon gång drabbats av ont i ryggen och vet hur jobbigt det kan vara. Här kommer ett par tips för att motverka ont i ryggen.

Att ha ont i ryggen kan vara oerhört begränsande och påverka livskvaliteten oerhört. Faktum är att 80% av världens befolkning har någon gång under sitt liv ont i ryggen varav 70% får återkommande problem. Ryggsmärta står också för den största orsaken till funktionsnedsättning världen över.

Hur ska du göra för att hålla ryggen stark och smärtfri? Det enda svaret är träning! Här visar vi ett antal övningar du kan göra för att hålla ryggen stark och frisk.

Övningarna fokuserar inte enbart på ryggen utan även omkringliggande muskulatur då kroppen bör ses som en helhet. Nedan visar vi några övningar som är passande att göra 2-3 gånger i veckan. Gör 3 set x 15-20 repetitioner av varje övning.

Katt och ko

  • Stå på alla fyra. Krumma ryggen, pressa bäckenet in under dig och titta nedåt. Håll 3-4 sekunder. Svanka lätt i ryggen och titta uppåt. Svanka inte för mycket. Håll 3-4 sekunder. Vila därefter.
Cat Cow

Höftlyft

Ligg på rygg med böjda knän. Spänn rumpan samtidigt som du lyfter bäckenet och den nedre delen av ryggen från underlaget. Håll i 3-5 sek. Vila lika länge innan du upprepar övningen.

Höftlyft

Good mornings

Stå med en axelbredds avstånd mellan fötterna. Lyft stången över huvudet och låt den vila på skuldrorna eller övre delen av ryggen. Ha kroppsvikten på hälen och med rak rygg för du höfterna bakåt och låter bröstet bocka sig ner mot golvet. Stoppa när överkroppen är i vågrätt position och börja den tillbakagående rörelsen genom att pressa höften framåt.

Good mornings

Sidoplanka med rotation

Placera dig som en sidoplanka. För armen under kroppen, gå tillbaka och sträck armen uppåt mot taket. Håll kroppen stabil under hela övningen.

Sidoplanka med rotation

Har du ont?

Vi erbjuder massage, idrottsmassage, naprapati och rehabilitering. Allt för att hjälpa dig med dina smärtor och skador.