fbpx
08-400 25 435 info@friskvardskollen.se

En fysiskt aktiv livsstil kan minska risken att drabbas av ångestsjukdomar. Det visar en studie från Lunds universitet som följt närmare 400 000 svenskar, hälften av dem Vasaloppsåkare. (1).

Nu behöver du dock inte behöva träna för att kunna åka ett par Vasalopp för att lindra t ex olika ångestsjukdomar

All form av rörelse kan påverka din hälsa positivt. Du blir piggare, starkare och minnet kan förbättras. Dessutom sover du bättre. Risken för sjukdomar och benbrott minskar också. Försök därför att få in mer rörelse i vardagen och undvik stillasittande.

När har man en tillräckligt aktiv livsstil?

Enligt svenska myndigheters rekommendation till vuxna bör alla individer, helst varje dag, vara fysiskt aktiva i sammanlagt 30 minuter. Intensiteten bör vara åtminstone måttlig, till exempel rask promenad.

Aktiviteten ska vara så pass intensiv att man blir lätt andfådd och får lite svårt att prata samtidigt. Det är denna nivå som ger en effekt på allmänkonditionen och det allmänna välbefinnandet.

Enkla tips på vardagsmotion

Ta trapporna

Att ta trapporna istället för rulltrapporna eller hissen är ett klassiskt tips. Om man vill börja med en lugnare variant, som dessutom gör att man kommer fram snabbare, kan man gå upp för rulltrapporna istället för att stå.

Cykla

Cykeln kan vara ett bra sätt att få in rörelse i vardagen samtidigt som det kan vara ett effektivt transportmedel. Många tar dessutom bilen eller tåget till arbetsplatser som ligger inom en distans som går att cykla till, eller som man åtminstone skulle kunna cykla till i framtiden.

Lunchpromenad

Lunchen är ett utmärkt tillfälle att få sina 30 minuter rörelse. En lunchpromenad kan vara ett avbrott från stillasittandet som får igång både kropp och hjärna. Det kan vara en aktivitet som man kan göra tillsammans med sina arbetskamrater. Under vintertid i Sverige kan det också vara ett sällsynt tillfälle att komma i kontakt med dagsljus.

Stå upp och jobba

Många jobbar på kontor där man är stillasittande under långa perioder. Att stå upp och jobba kan ge en mer varierad arbetsställning och minska stillasittandet. En ny trend som bidrar till vardagsmotion är s.k. ”walk and talk”-möten; man har sitt möte under en promenad. Metoden kan ge vissa praktiska problem som t ex ett större antal mötesdeltagare och anteckningar, men varför inte prova i de fall då det är möjligt?

Bensträckare

Eftersom kroppens blodsocker- och insulinnivåer kan sjunka efter en längre tids aktivitet kan det vara bra med något så enkelt som en bensträckare. Korta bensträckare kan även bidra till att man blir piggare. Man kan gå och hämta en kopp kaffe eller ett glas vatten, eller så kan man ställa sig upp och sträcka kroppen.

Nästa steg och nya mål

Har du passerat stadiet för vardagsmotion och behöver hjälp med att lyfta dig till nästa nivå. Boka in en behandling och ta reda på dina personliga förutsättningar för att nå dina mål.

Nå din nästa nivå och nya mål!

Vi erbjuder, löparscreening, screen2perform, träning med terapeut och Klar för race för att hjälpa dig att nå dina mål