fbpx
08-400 25 435 info@friskvardskollen.se

Det är inte alla löpare som drömmer om att springa snabbare. En del springer ensamma för att koppla av och ladda med ny energi. Andra springer för den härliga gemenskapen tillsammans i en löpargrupp.

Sedan finns det så klart de som motiveras av att springa snabbare och hela tiden utvecklas. Men vad krävs det då för att springa snabbare?

Den första insikten är förstås att det inte finns några genvägar. Alla som vill springa snabbare måste vara motiverade att både göra hårdjobbet och vara uthållig.

Men vi tror att med några förändrade vanor kan alla springa snabbare, allt beror ju på var man börjar i sin utveckling.

Uthållighet

Vi tror att en bra början är att börja med uthålligheten. Att börja springa relativt lugna pass så att kroppen vänjer sig vid ansträngningen.

Ett riktmärke kan vara att du håller så lugn fart att du kan prata utan ansträngning, eller bara andas genom näsan och inte flåsar med munnen.

Fartlekar

När kroppen börjat vänja sig, och du inte bara känner blodsmak och panik efter passen, är det bra att börja variera sig. Ett sätt är att börja variera farten genom fartlek.

Fartlek är precis som ordet antyder. Lek med farten och hitta naturliga partier under passet där du kan prova att springa lite snabbare. T ex mellan två lyktstolpar eller två träd, beroende på vart du springer.

Att springa en minut snabbare per kilometer är inget du gör över en natt utan det kommer ta lite tid.

Backträning

Att springa uppför branta backar är kanske inte det härligast löpare vet. Ändå springer 10 000-tals löpare Lidingöloppet varje år.

Men att springa i backe ett effektivt sätt att bli snabbare. En studie som publicerats i International Journal of Sports Medicine visade att de som sprang med 10 % löpning 2 gånger i veckan ökade sitt maxtempo och orkade hålla på längre än de som sprang på plan mark.

Bygg lite muskler

Att gå till gymmet eller hitta plats hemma för att träna styrka kan ge många fördelar för dig som löpare.

Styrketräning stärker bl a skelett och bindväv inklusive senor och ligament. Nivån på styrketräning är inte att bli en bodybuilder utan att jobba med övningar som bygger upp din core, ben, vader och rumpa.

Läs mer om styrketräning för löpare eller vad hoppa hopprep kan göra för skillnad.

Sömn

All träning resulterar i att din kropp först bryts ner för att sedan, under vila och återhämtning, komma tillbaka starkare. En viktig del är därför att få en god sömn.

Läs mer om vikten av god sömn eller om träning påverkar min sömn.

Detta är några enkla steg till att börja springa snabbare. Det finns så klart kilometervis med litteratur om hur du blir en bättre löpare.

Det viktigaste är dock att du får på dig skorna och ger dig ut och har kul. Skulle du få ont eller problem finns vi naprapater här för att hjälpa dig. Dels med träningsprogram eller rehabilitering.

Välkommen!

Behöver hjälp med din löpträning?

Boka vår medicinska löpanalys för att förbättra din löpteknik och löpekonomi