fbpx
08-400 25 435 info@friskvardskollen.se

Rörlighetsträning är en mycket viktig del i din träning. Har du inte rätt rörlighet över en led kommer din kropp att börja kompensera genom att ta ut rörelseenergin i andra delar som inte är avsedda eller starka nog för rörelsen.

Prova att lägga in rörlighetsträning som en naturlig del i samband med dina träningspass. Se samtidigt till att ha kontroll på förhållandet mellan styrka och rörlighet. Begränsar rörligheten dig i ett moment, minskar möjligheterna att kunna utföra en tekniskt korrekt rörelse, hur stark du än är.

Med en bättre rörlighet kommer du bland annat utveckla bättre teknik, utföra effektivare rörelser, få bättre hållning, bättre reaktionsförmåga i muskeln och ökad kroppsmedvetenhet.

Olika metoder för bättre rörlighet

Det finns flera olika metoder för att förbättra din rörlighet. Du kan t ex en naprapat får hjälp med vilken metod som är bäst lämpad för just dig och din idrott.

Statisk rörlighetsträning/stretch – Vid denna träningsmetod håller du den specifika muskeln i ytterläge i 20-60 sekunder. Arbeta gärna med varje övning upp till 3 set.

Dynamisk (ballistisk) rörlighetsträning – Denna metod innebär att du gungar mot och förbi ytterläget. Det är viktigt att du utför rörelserna följsamt och utan ryck. Förslagsvis genomför du 10-30 gungningar alternativt arbetar i 10-30 sekunder per muskelgrupp.

PNF (proprioceptiv neuromuskulär facilitering) – Denna metod kallas också KAT (Kontraktion – Avslappning – Töjning) och går ut på att du (med hjälp av en kamrat eller redskap) passivt sträcker ut muskeln, arbetar statiskt genom att spänna muskeln i 10-15 sekunder och sedan töjer muskeln till ett nytt maximalt läge. Upprepa 3-5 gånger.

Rörlighet och styrka hänger ihop

Det är som sagt viktigt med rörlighet oavsett hur stark du är och det är viktigt med styrka oavsett hur rörlig du är.

Begränsad rörlighet – är prestationsnedsättande med tanke på ett hämmat tekniskt utförande och att skaderisken ökar.

Optimal rörlighet – innebär att den för ändamålet (idrottens krav) är perfekt – både funktionell och skadeförebyggande.

Överrörlighet innebär – en ökad skaderisk och risk för felaktig teknik. Det gäller att vara uppmärksam på om exempelvis armbågen eller knät går ”bakåt” vid sträckning. Om du är överrörlig är det viktigt att vara aktsam och att arbeta med mer styrkebetonade övningar med lätta vikter eller med ett gummiband för att stärka musklerna, framför allt i ytterlägena, så att det inte sliter på lederna. Det är extra viktigt i extrema rörlighetsidrotter.

Våra naprapater kan hjälpa dig med att öka din rörlighet, stärka upp din kropp och ge dig råd gällande rörlighetsträning.

Välkommen in!

Boka en naprapatbehandling

Våra naprapater har en genuin sportbakgrund och ett långsiktigt fokus!