fbpx
08-400 25 435 info@friskvardskollen.se

Ordet pronation, eller pronera, får många att många automatiskt bli oroliga och tror att det är något farligt. Inte minst är det lätt att få det intrycket när man läser artiklar om skor inom löpning eller bara googlar ordet pronation.

Faktum är att alla pronerar och det är något man skall göra. Det är en del av gång- och löprörelsen. Genom att pronera tar man upp lite av kraften som uppstår när foten kommer i kontakt med marken och är en positiv egenskap som man inte ska försöka förhindra.

Foten är en komplicerad konstruktion med många ben, ligament och muskler. Att försöka hindra pronation genom olika stöd kan t o m vara kontraproduktivt. Eftersom man då motverkar att de små musklerna i foten själva jobbar och bygger upp sig över tid. Foten kan då bli ännu svagare och mer passiv, i en nedåtgående spiral.

Visst finns det de som har stora problem med pronation, och där kan visst stöd behöva tillföras, men för de allra flesta är pronation inte ett problem.

Vad är pronation?

Att pronerar innebär att en kroppsdel, t ex foten roterar inåt gentemot kroppens medellinje. Pronation är en naturlig egenskap som måste finnas för att kunna utföra ett korrekt gäng- och/eller löpsteg.

Enkelt uttryck kan man säga att en fotisättning vid gång/löpning består av tre delar:

  1. Fotisättning börjar på utsidan av foten
  2. Foten roterar sedan inåt (pronerar) för att absorbera kraften som uppstår
  3. Rörelsen fortsätter över framfoten och avslutas över stortån

Varför får man ont vid pronation?

Det obehag, eller smärta, som många som pronerar får vid t ex löpning uppstår av att foten inte utför de ovan nämnda momenten på rätt sätt. Muskulatur, senor och ledband, som inte är avsedda för belastningen, blir överansträngda.

Delar som häl, fotvalv, framfot, stortå kan pga stelhet, skapa begränsningar i foten som gör att andra delar i kroppen får en ökad belastning. Dessa belastningar skapar i sin tur smärta som kan upplevas på insidan av fot, insida knä, i underben, höft eller rygg.

Vad ska man göra för att bli av med sina besvär?

Ett första steg är att ta hjälp av en naprapat och ta reda på om din fot har en korrekt och naturlig rörlighet.

En fortsatt väg kan vara att ta hjälp med att korrigera ditt löpsteg så att du får en minskad belastning på fötter, knän och höfter. Där kan t ex prova den digitala löpcoachen Racefox vara till hjälp. 

Den både coachar dig i realtid i dina hörlurar, för ett effektivare löpsteg, men hjälper dig också att identifiera obalanser i kroppen. Obalanser som på sikt kan ge upphov till överbelastningsskador. Dessa obalanser kan vi på Friskvårdskollen hjälpa till med att analysera och korrigera. 

Välkommen till klinkerna på Kungsholmen och i Kista för hjälp. Där kan du testa Racefoxappen gratis och en sensorbälte, eller få hjälp av någon av våra duktiga naprapater!

Boka en naprapatbehandling

Våra naprapater har en genuin sportbakgrund och ett långsiktigt fokus!