fbpx
08-400 25 435 info@friskvardskollen.se

Löparknä kan bero på flera saker så det finns inget enkelt eller entydigt svar på frågan. En orsak till löparknä kan t ex vara att höftböjaren är för stel och baksida av lår, samt sätesmusklerna är för svaga.

Löparknä känner man igen genom en påtaglig smärta på bland annat utsidan av knät. Den goda nyheten är dock att löparknä inte är ett strukturellt problem, vilket betyder att dina ligament och brosk är OK. 

Tittar man på kedjan av leder nedanför knät kan en stel fot vara boven i dramat. En stel fot kan medföra en utåtrotation av underbenet i löpsteget vilket medför att knät faller in och problem uppstår. Ett svar på frågan skulle därför kunna vara behandlingsmetoden Pronatos.

Tittar man ovanför knät, kan en obalans mellan styrka och flexibilitet, på lårets fram- och baksida samt rumpan, göra att lårbenet börja roterar inåt i löpsteget. Genom att stärka upp lår-, rump- och höftmuskler, samt bli bättre på att aktivera dessa strukturer, kommer lårbenet att sluta att rotera inåt. Lårbenet kommer då ha en bättre position under den bärande fasen i löpsteget och problemen borde avta eller försvinna.

Övningar för att stärka upp viktiga muskler kan t ex vara:

SIDOPLANKA

Ligg på sidan och stöd dig mot armbågen. Stabilisera upp axeln. Lyft upp kroppen genom att pressa ifrån med fötterna mot underlaget. Håll kroppen rak i detta läge några sekunder och upprepa övningen 10 ggr.

BÄCKENLYFT MED RAKT BEN

Ligg på rygg med böjda knän. Knip rumpan och lyft bäckenet och nedre delen av ryggen från underlaget. Håll positionen och sträck det ena benet. Håll i 3-5 sek och sänk långsamt tillbaka. Upprepa med motsatt ben. Upprepa övningen ca 10 ggr.

UTFALLSSTEG 

Stå med samlade ben och sätt armarna i sidan. Lyft det ena benet och gå framåt. När benet träffar golvet bromsas rörelsen så kroppen kommer i en djup position. Överkroppen ska vara rak. Tryck ifrån och gå vidare till ett nytt steg. Knäkontroll och neutral rygg är viktigt genom hela rörelsen.

För att skapa en flexiblare höftböjare rekommenderas stretching.

STRETCH FRAMSIDA LÅR OCH HÖFTBÖJARE 

Placera det ena knät i golvet och den andra foten framför dig samt stå med upprest överkropp. Håll runt fotleden och dra hälen upp mot rumpan. Pressa fram höften tills du känner att det sträcker i framsidan av lår och höft.

Utöver detta kan en naprapat hjälpa till med behandlingar för knäsmärta, inklusive ett utökat styrkeprogram.

Boka en naprapatbehandling

Vi ser till så att din kropp kan träna kontinuerligt över tid!