Även om det inte talas om det så ofta i löparkretsar, kan en stel stortå (även kallat hallux limitus) faktiskt vara en mycket vanlig källa till smärta i kedjan av fot, knä, höft och rygg.
Ett normalt löpsteg
Strax innan foten träffar marken i ett löpsteg pekar fotbladet och tån lite lätt uppåt. Vid kontakt med marken planar foten ut och fångar upp din kropps vikt. Vikten förs över foten som pronerar naturligt, för att fånga upp krafterna.
Vid en given punkt då höft, knä och fot är i en rak linje, och all din vikt passerar över, den i marken stående foten slutar foten att pronera, för att i stället börja supinera och förbereda framdriften i steget. Googla gärna dorsal flexion och plantar flexion för en tydligare bild.
Därefter förs vikten framåt och vidare över din stortå som då skall kunna böja på sig för att stabilisera steget under framdriften innan foten lämnar marken. En korrekt rörelse aktiverar de strukturer i fot och ben som är avsedda för ett korrekt löpsteg.
Hallux limitus
Forskningen är inte helt klar på vad som orsakar hallux limitus, det kan bero på fotens biomekanik, löpning på tå, skor med olika höga klackar, för smal tåbox eller något trauma på tåleden mm.
Det finns dock många sätt att behandla hallux limitus utan operation, det är därför viktigt att man tidigt är uppmärksam på eventuell begränsning av stortåleden och inte väntar till den blir för stel.
Hallux limitus skapar också i många fall en ganska intensiv smärta i tåleden och andra delar i kedjan av fot, knä, ben och höft, så det är inte konstigt att hjärnan hittar på kompensatoriska rörelser när foten skall lämna marken i ett löpsteg.
Kroppens kompensatoriska rörelser kan dock inte inte eliminera belastningen (kraften) som uppstår när foten träffar marken under löpning. Den skiftar helt enkelt till andra delar av kroppen.
Smärta i benen
Om din stortå har begränsad rörlighet, kommer ditt underben inte att kunna röra sig korrekt över din viktbärande fot. Därmed förkortas vadmusklerna i varje steg och kan med tiden bli mycket stela. Något som medför en förändrad dynamik i underbenet och därmed smärta i vader och hälsenor.
Smärta i knä
Kroppen är som en kinetisk kedja, alla leder hänger ihop. Vad som händer i en led kommer att ha en effekt på en annan led osv. Brist på rörlighet i fotleden kan leda till en för tidig böjning i knäleden, vilket i sin tur skapar ineffektivitet i den så kallade löpcykeln, gait cycle.
Smärta i höft och rygg
Vidare kan en minskad rörlighet i fotleden öka tiden då hälen inte är i kontakt med marken. Den förändringen i fotens biomekanik kan i sin tur orsaka en förkortning av i höftböjaren, vilket i sin tur tvingar muskulaturen på framsidan av höften att arbeta hårdare. Detta kan i sin tur leda till smärta i höfterna och/eller i ryggslutet.
Testning för hallux limitus
Om du har smärta och problem i något av ovan nämnda områden kan en naprapat testa din tårörlighet.
Du kan också bedöma dig själv genom att titta på din stortå när du går. Böjer den lätt tillbaka och trycker ner marken utan att behöva extra ansträngning?
Tänk dock på att bara dra upp stortån inte är ett test för funktionell hallux limitus.
Sammanfattning
Förhoppningsvis har dessa kortar rader gett dig en viss insikt i hur viktig en liten detalj som en rörlig stortå är för ett korrekt steg. Om du lider av ovanstående symptom är det dags att göra något åt det, ju tidigare desto bättre.
Om du lider av långvarig fotleds-, knä- eller höftsmärta, se till att din naprapat tar en närmare titt på om du har hallux limitus.
Källa: runnersconnet.com
Bli av med dina fotrelaterade problem!
Vi kan hjälpa dig att återskapa fotens naturliga rörlighet och därmed bli smärtfri!