fbpx
08-400 25 435 info@friskvardskollen.se

När du är ute och springer, och din fot träffar marken, gör ditt fotvalv något som få andra arters klarar av. Nämligen att generera energi.

I en studie från januari 2016, som publicerades i Nature.com, undersökte författarna den roll som det mänskliga fotvalvet spelar vid löpning.

Författarna ville ta reda på hur mycket energi som lagras i fotvalvet varje gång foten träffar marken. Eller närmare bestämt, hur mycket kraft går förlorad om fotvalvets funktion begränsas med ortopediska inlägg.

De upptäckte, genom att bara begränsa fotvalvets kompression lite grann, så minskade energieffektiviteten under en löprunda med upp till sex procent.

De skriver också att den energi du får från ditt fotvalv, när det arbetar utan begränsningar, är ”gratis”. I stället för att musklerna ska expandera och komprimera för en framåtgående rörelse, använder fotvalvet marken för att komprimera som en fjäder.

Spänningen i fotvalvet och senornas frigörelse ger en mini-boost för att driva dig framåt.

Författarna till studien fann att den mesta kraften i fotvalvet lagrades i de sista 20 procenten av kompressionen vid löpningen. Det betyder att om du bara begränsar komprimeringen av fotvalvet lite grann, kan det leda till att du förlorar upp till sex procent av din totala energieffektivitet vid varje löpsteg. Vad skulle det innebära för dig?

Enkelt uttryckt, om du blockerar fotvalvet från det den är utvecklad att göra, dvs komprimera och expandera, kommer du att slösa energi under din löpning. Det betyder också att muskler i andra delar av benen, samt runt höfterna, måste arbeta lite hårdare för att driva dig framåt.

Dock är det viktigt att notera att speciella inlägg kan vara en absolut förutsättning för att vissa skall komma ut och springa över huvud taget, vilket ändå måste ses som bättre än att försöka hitta de sista 6 % i effektivitet.

Är du däremot skadefri, inte i behov av formgjutna inlägg, kan du alltså tjäna en hel del tid och spara energi genom att ha fungerande fotvalv. 

Välkommen in och ta reda på hur just dina fotvalv fungerar.

Boka en naprapatbehandling

Våra naprapater har en genuin sportbakgrund och ett långsiktigt fokus